Prijavite se na newsletter


Posljednje


Jednom davno u Americi

Boris Kagarlitsky

136 Protekcionistička obrana američkog tržišta u kombinaciji sa građevinskim projektima velikih razmjera na liniji preporuka Johna M. Keynesa će stimulirati rast u SAD-u, iako će ti projekti izgledati redikulozni i beznačajni.

Lepenizam Therese May

Richard Seymour

128 Čini se da joj je glavna zadaća Therese May dolaskom na čelo torijevaca bila organizirati prijelaz ka novom obliku konzervativne politike s manje naglaska na mjere štednje i gospodarski rast, a više na rasistički populizam. Ovo dodvoravanje populističkoj desnici premijerke predstavlja naglu promjenu smjera britanske politike.

Pobeda rudara štrajkača u Bugarskoj

Ivajlo Atanasov

127 Štrajk rudara iz rudnika „Babino“ završio je potpunim uspehom, od kada je rukovodstvo „Rudnici Bobov dol“ odstupilo pred njihovim uslovima, a upravnik Krasimir Čavrganski je podneo ostavku. Rešenost radnika prinudila je državu da se založi za njih, ali borba za budućnost im još predstoji.

Balkanizacija Amerike

Guido Moltedo

125 Ono što se događa u Americi jest nešto što najavljuje jako teška vremena. Vremena sukoba. I to ne samo metaforičnog sukoba u zemlji u kojoj se sasvim slobodno vrti na stotinu miliona vatrenog oružja, i to u zemlji u kojoj postoji više oružja nego stanovnika.

Prkositi strahu

Chris Hedges

120 U izbornoj noći u SAD, objavljujemo govor koji je Chris Hedges održao u subotu navečer na mitingu u Philadelphiji u podršci predsjedničkog kandidata Zelene partije, Jill Stein i njenog bliskog suradnika, Ajame Barake.

Predizborna Amerika

Paul Craig Roberts, Fabrizio Tonello i Deena Stryker

119 Na samo nekoliko dana do izbora, dajemo vam na uvid nekoliko tri kratka teksta u kojima se obrađuju različiti aspekti aktuelne političke kampanje, uključujući klasni karakter izbora, medijske manipulacije establišmenta, i ponašanju ultrakonzervativnih birača Republikanske stranke.

Zašto je Bernie bio u pravu

Luke Savage

115 Prosječnom Sandersovom pristaši objavljeni mailovi nisu otkrili ništa novoga. S druge pak strane, demokrati i liberali koji su tvrdili kako nema ništa kompromitirajuće u vezi njihove stranke s korporativnom Amerikom, trebaju ozbiljno preispitati svoje stavove.

Fantazija o slobodnom tržištu

Nikol M. Ašof

111 Nazivati tržište prirodnim, a državu neprirodnom, ubedljiva je fikcija za one upletene u status kvo. Istorijski narativ slobodnog tržišta manjka empirijske tačnosti. Kao što je tvrdio Karl Polanji, kapitalističko tržište je proizvod državnog inženjeringa, a ne prirode.

Kako biti antikapitalista danas?

Erik Olin Rajt

107 Antikapitalizam nije samo etičko protivljenje nepravdi – on predstavlja pokret za izgradnju alternative. Pripitomljavanje i urušavanje kapitalizma su jedine održive opcije.

Leve strategije za XXI vek

Leo Panitch

105 Nalazimo se na prekretnici. Ljudi koji razumeju haos, iracionalnost, nejednakost, eksploataciju tako očigledno prisutne u globalnom kapitalizmu, počinju ponovo, kao u kasnom XIX veku, da pokušavaju da svore političke organizacije kako bi prevazišli kapitalizam.

Čavisti zbijaju redove u Venecueli

Loik Ramirez

98 Kao pobednička snaga na parlamentarnim izborima u decembru 2015, desnica nastoji da organizuje referendum kako bi svrgnula Nikolasa Madura, naslednika Huga Čaveza. Da li bi potencijalna pobeda na referendumu mogla da povrati levici veru u samu sebe?

William Morris i britanska levica

Jon Cruddas

91 Moris nam je pružio ono što toliko cenimo, sponu između romantičnog socijalizma, rada i političke borbe. Stoga ne čudi da je bio i umetnik i aktivista. Ne iznenađuje da su njegovi radnici radili kreativne poslove.

Korijeni islamofobije u Francuskoj

Nick Riemer

86 Iako je sud poništio nedavnu odluku zabrane nošenja burkinija na plaži u Cannesu, koja je bila proglašena i u ostalih 13 francuskih gradova, bila je to zapravo posljednja, ali ujedno i najapsurdnija manifestacija islamofobije u zemlji.

Revolucija u Evropi? Pogled iza Partije za slobodu

René Erker

83 René Erker nam u ovom tekstu odgovara na pitanje tko je Wilders, što je nizoremska ekstremno desna Partija za slobodu (Partij voor de Vrijheid, PVV), koje su njihove pretenzije i koji njihovi učinci.

Die Linke – deset godina postojanja

Loren Balhorn

80 Bila bi greška napraviti direktnu istorijsku paralelu između 2016. godine i 1914. i 1933. godine – ali ima smisla reći da se Die Linke, najača snaga na nemačkoj levici, sada suočava sa najvećim izazovom u svojoj desetogodišnjoj istoriji.

Sindikati u Francuskoj

Lionel Fulton

73 Unatoč slabom sindikalnom organiziranju te podijeljenosti sindikalnog pokreta, francuski sindikati su zbog velike potpore zaposlenih, neovisno o njihovoj učlanjenosti u sindikat, sposobni mobilizirati veliki broj radnika.

Čemu služi rat?

Tom Engelhardt

71 Već samom svojom prirodom, rat proizvodi kaos, ali u ranijim razdobljima, osobito za velike sile, rat je značio utjecaj ili dominaciju i zaista je stvarao temelj za preoblikovanje ili kontroliranje cijelih regija.

Kako su se Trumpovi obogatili

Samuel Stein

68 Bogatstvo Trumpove obitelji stvoreno na krađi — od radnika, od države i od javnih površina. Zadatak socijalista nije samo pobijediti Trumpa, nego oteti natrag od kapitala tržište nekretnina i boriti se protiv njenevlasti nad našim životima.

Smrt ideologije neoliberalizma

Grega Repovž

67 MMF sada priznaje da je neoliberalni kapitalizam ideologija, onda bi trebalo da se pozabavi problemom suočavanja sa pogrešnom i slomljenom, ali i dalje živom ideologijom.

Šta se to događa u Turskoj?

Andre Vltchek

66 U Turskoj, zapravo je vrlo teško pogoditi ‘tko je tko’. Savezništva su promjenljiva i pozicije pojedinaca i organizacija stalno se mijenjaju.

Američka podrška nehumanoj izraelskoj politici

Noam Chomsky

63 Mnogo detalja i uvida o toku i kretanju sukoba, uz hronologiju i vešto prikrivene manevre imperijalističke politike Izraela i SAD. Veoma jasno i analitično.

Kad je Rocard pripremao primjenu oštre štednje

Daniel Bensaid

61 U ovom tekstu, izvađenom iz knjige Anti-Rocard, ili zrake utopije Daniel Bensaid skicira ekonomsku politiku druge polovine sedamdesetih godina. Rocard je, krijući se iza tobože govora o samoupravljanju, što je bilo usklađeno s tim dobom, branio temeljne interese kapitala.

Trebamo li socijalistički think-tank?

Jason Stahl

57 Unatoč činjenici kako socijalističke ideje uglavnom dolaze odozdo, a ne od uskog kruga stručnjaka, za razliku od konzervativne misli, to ipak ne znači kako bi mjesto političkih diskusija trebalo prepustiti neoliberalima.

Tim Kaine i druge politike utemeljene na vjeri

Corey Robin

55 Desetljećima su konzervativci koristili minhensku analogiju da naglase kako su liberali preblagi prema komunizmu. Sada tu istu analogiju koriste liberali da naglase da su ljevičari preblagi prema Trumpu.

Sumrak NATO-a

Thierry Meyssan

54 Povijest NATO-a i njegove sadašnje aktivnosti nam omogućavaju da shvatimo kako je Zapad u njih utkao svoje laži i zašto je sada postao njihov zarobljenik. Elementi sadržani u ovom članku šokantni su, ali je nemoguće poricati činjenice.

Što puč protiv Jeremya Corbyna otkriva o Laburističkoj partiji

Chris Marsden

53 Samo prije deset mjeseci, Jeremy Corbyn izabran je za lidera laburista, obećavajući da će pretvoriti partiju u protivnika štednje, militarizma i rata. Danas je Corbyn obilježen čovjek, o kojem većina parlamentarnih laburista smatra da mora da bude protjeran sa te dužnosti.

Otvoreno pismo britanskoj ljevici

Stathis Kouvelakis

52 Grčki ljevičar o tome zašto britanski socijalisti ne bi trebali osjećati zazor zbog odbacivanja Europske unije Ljevica koja je bila za Ostanak uhvaćena je u dvostrukoj svezanosti: u zamci europeističke vjere, zaobišla je pitanje Europske unije i njeno poricanje demokracije koje njen institucionalni sklop zahtijeva.

Turska: počele čistke u školama i u medijima

Alberto Custodero

Nakon pokušaja puča, čistke pogađju institucije i medije: otpušteno 15.200 službenika javnih ustanova; oduzeta dozvola 21.000 profesora u privatnim obrazovnim institucijama, a svi rektori i dekani na fakultetima riskiraju da budu suspendirani; zatvorena brava 24 radia i privatnih TV-a.

Theresa May, prva dama Brexita

Thomas Cantaloube

Nasljednica Davida Camerona dolazi kao pošiljka, koja stiže prije no što je bila očekivana. Ta bivša ministarka unutrašnjih poslova, sa reputacijom umjerene desničarke, mora sada sprovesti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, iako je ona bila za ostanak.

Jarence

Aaron Zeitlin

Tekst pijesme ''Jarence'' napisao je u Varšavskom getu 1935. Aaron Zeitlin, a muziku Shalom Sheldon Secunda (Dona, dona). Talijanska verzija je dijelo Herberta Paganija. Radi se prvenstveno o antiratnoj pjesmi.

Poziva se Merkel da smiri ratobornost NATO-a

VIPS

Danas (8. jula/srpnja, 2016.) započinje samit NATO saveza u Varšavi. S tim u vezi, na iznenađujući način jučer se javila organizacija Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS) na Internetskom portalu OpsEdNews (reprintom iz NewsConsortium.com) sa objavom cijelog Memoranduma, adresiran na Njemačku kancelarku Merkel. Takav su sličan memorandum uputili i u vrijeme prošlog samita NATO-a održanog u Velsu (30. kolovoza, 2014.).

Brexit – Nek' UK samo(g) sebe sjebe!

Andre Vltchek

Ah, to jadno staro Ujedinjeno kraljevstvo! Cijela armija političkih komentatora iz svojih baza na svim kontinentima sada grozničavo nastoji definirati u kojoj su se mjeri Britosi prevarili, ili koliko žestoko će uskoro biti kažnjeni zbog svog 'smionog poteza'.

Kolaps liberalne demokracije

Paul Craig Roberts

Demokracija na Zapadu više ne postoji. U SAD-u moćne privatne interesne grupacije, poput vojno-sigurnosnog kompleksa, Wall Streeta, izraelskog lobija, agrobiznisa i industrije ekstrakcije u energetici, drvo i rudarstvo, već dugo ostvaruju veću kontrolu nad vladajućim slojem nego narod.

Zebnja Washingtona da će Brexit raskrinkati njegovu antirusku politiku

Finian Cunningham

Gubitak britanskog utjecaja unutar EU-a imat će utjecajana Washingtonovu pažljivo konstruiranu politiku nastojanja da se izolira Rusija. Američki ciljevi izoliranja Rusije idu mnogo dalje natrag od prošle dvije godine vezane za Ukrajinu.

Nuklearno oružje, klimatske promjene, izgledi za preživljavanje (Drugi dio)

Noam Chomsky

Nuklearna oružja predstavljaju stalnu opasnost od trenutnog uništenja, ali barem u načelu znamo kako da ublažimo prijetnju, čak i da je eliminiramo, obvezu poduzetu (i zanemarenu) od strane nuklearnih sila koje su potpisale "Ugovor o neširenju''.

Američka moć pod izazovom (Prvi dio)

Noam Chomsky

Kad se pitamo „Tko vlada svijetom?“ mi obično usvajamo onu općevažeću konvenciju da su saučesnici u svjetskim poslovima države, u prvom redu velike sile, i razmatramo njihove odluke i njihove međusobne odnose. To nije pogrešno.

Zašto elite mrze Trumpa

Nicole M. Aschoff

Elite se tješe činjenicom da Trump neće moći napraviti sve ono što tobože kani učiniti. Ali ipak se migolje s obzirom na to da bi Trump kao predsjednik imao mnogo veće ovlasti nego što nas naši udžbenici iz građanskog prava za peti razred žele uvjeriti.

Kako misliti (i izvojevati pobedu za) socijalizam

Erik Olin Rajt

Ako postoji mogući raskorak između sadašnjeg rešavanja problema i buduće posledice, i ako se društvene sile mogu mobilizovati odozgo oko agende stvaranja alternativnih ekonomskih prostora, onda je moguć značajan rast ekonomskih aktivnosti izgrađenih oko demokratskih, egalitarnih i solidarističkih vrednosti.

Nezakoniti ratovi Amerike protiv svijeta

Luciana Bohne

Na ekonomskom frontu, SAD provodi lihvarski neoliberalizam; na vojnom frontu, vodi nezakonite ratove. To su rovovi američkih nastojanja da u 21. stoljeću zagospodari svijetom. Ukoliko Amerika ne bude zaustavljena, kratko će biti ovo stoljeće.

Afričke države i plaćanje kolonijalne takse Francuskoj

Mawuna Remarque KOUTONIN

U trenutku dok pišem ovaj članak, četrnaest afričkih zemalja obavezane su od strane Francuske, kroz kolonijalne ugovore, da stave 85 % svojih stranih rezervi u Francusku centralnu banku, koju kontroliše ministar finansija Francuske.

Demokratija ili propast Evrope

Janis Varufakis

Kao što je slučaj sa svim menadžerima kartela, EU tehnokrate su na istinsku pan-evropsku demokratiju gledale kao na pretnju. Strpljivo i metodično, depolitizovanje procesa donošenja odluka je stupalo na snagu.

Pokret Nuit Debout: poliranje dragog kamenja

Denis Godard

Pokret okupacije francuskih trgova traje već dva tjedna. Budući da se otvara prostor mnogim nepredvidivim događajima, nemoguće je predvidjeti njegov razvoj, iako su razlozi pobune duboki.

Eksperiment Udružena levica

Grega Repovž

I revolucije i krize ljudima onemogućavaju normalan život i donose mnogo razočaranja. Paradigme budućnosti nove levice kriju se u stabilnosti i ponudi mogućeg, a ne grandioznog.

Što se dogodilo u New Yorku?

Matt Karp

Četiri trenutka u prošlotjednom njujorškom primarnom biranju kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore.