Prijavite se na newsletter


Posljednje


Trump u Bijeloj kući

Noam Chomsky

134 Izlazne ankete otkrivaju da je strastvena podrška za Trumpa prvenstveno potaknuta vjerovanjem da on predstavlja promjenu, dok se Clinton percipirala kao kandidat koji će ovjekovječiti njihove nevolje.

Pozdravljam stvaranje Građanskog fronta

Jovo Bakić i Nemanja Drobnjak

116 O većini akutnih globalnih i unutrašnje-političkih problema, ali i mogućnosti pojave alternative na sprskoj političkoj sceni, Novi plamen razgovara sa sociologom i komentatorom društvenih i političkih zbivanja, Jovom Bakićem.

Kraj dvadesetog veka – intervju sa Ericom Hobsbawmom

Eric Hobsbawm

93 Danas je četvrta godišnjica smrti čuvenog britanskog marksističkog istoričara. Tim povodom „Novi plamen“ objavljuje prevod koji je sa Hobsbawmom vodio novinar Christian Esch za časopis „032c“ 2004. godine.

Jill Stein, kandidatkinja za predsednicu SAD

Jill Stein & Bhaskar Sunkara

79 Uz socijaldemokratsku platformu Berniea Sandersa koja je uzbudila mladu bazu predizbornih glasača Demokrata, čini se da se u američkoj politici javlja jedna stvarna snaga lijevo od liberalizma.

Borba za demokratski socijalizam

Luka Mesec i Goran Marković

75 O prirodi Združene levice, njenom programu, načinu djelovanja i stanju u slovenačkom društvu, razgovaramo sa drugom Lukom Mesecom, koordinatorom Inicijative za demokratski socijalizam i poslanikom Združene levice.

Okončava se neoliberalno mesečarenje crne Amerike

Cornel West i George Souvlis

44 Malo je onih poput Cornela Westa, američkog filozofa i intelektualca, koji bi na prikladnjii način mogli da objasne ovakav razvoj događaja, čemu valja pridodati i uznemirujući uspon Donalda Trumpa.

Jugoslavenstvo je za mene stvar emancipacije

Viktor Ivančić i Dragan Markovina

17 Viktor Ivančić, utemeljitelj i dugogodišnji glavni urednik Feral Tribunea, otac Robija K., uvjerljivo najbrutalniji kritičar Tudmanovog režima i aktualne hrvatske stvarnosti, vrstan autor i čovjek čijeg su se pisanja toliko bojali da su ga bili spremni plaćati, samo da ne piše.

Postmoderna država je partijska država privatnih vlasnika

Zagorka Golubović i Ivica Mladenović

13 Nakon sloma kvazikomunizma u bivšoj Jugoslaviji i posle pada Miloševićevog režima preuzeta je parola „iz socijalizma u kapitalizam“ bez kritičkog preispitivanja predstojećeg društvenog razvoja i osmišljavanja strategije novog poretka.